top of page

מודל ההורות הדיאלקטית

Happy child
מודל ההורות הדיאלקטית

לאחרונה, מתחילים להכיר בשדה הפסיכולוגיה הקלינית ביעילות ה"טיפול בהורים" ורואים בו התערבות קלינית מרכזית וחשובה שמקלה על בעיות הילד. עדויות מחקריות מתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית מאשרות שהבריאות הנפשית של ילדים מושפעת מאוד מהקשרים שיש להם עם הוריהם, מהתנהגות ההורים ומהסביבה הביתית בה הם חיים.  טיפול בהורים מחייב שילוב גמיש של התייעצות, שיתופיות וטיפול וזהו אתגר לא פשוט. בעוד שבעבר הוצגו נוסחאות ברורות למהי הורות טובה, כיום תופסים את ההורות בצורה מורכבת יותר ומכירים בכך שיש דרכים שונות בהן הורים מתאימים את מעשיהם לצרכים ולמאפיינים של הילד, למשאביהם האישיים ולנסיבות חייהם.

הורות למבוגרים צעירים

אם בעבודה טיפולית עם ילדים ומתבגרים מקובל לערב את ההורים בטיפול, גם אם לא באופן תכוף או יעיל מספיק, הרי שבעבודה הטיפולית עם מבוגרים צעירים מקובל שלא לערב כלל את ההורים, אלא בנסיבות קיצוניות ביותר. להורים, למרות מעורבותם בחיי ילדיהם,  אין דריסת רגל בטיפול. עם זאת, ההורים זקוקים לעזרה, והמבוגרים הצעירים יכולים להפיק תועלת מרובה משינוי בקשר עם הוריהם. גם אם הצעיר בטיפול, שינוי בקשר עם ההורים לא יוכל לקרות במידה יעילה מספיק כאשר הטיפול ממוקד בו, ולהורים אין הכוונה, הנחייה וטיפול. ההורים, מצידם, בדרך כלל לא ייפנו מיוזמתם לבקש עזרה בהקשר לטיפול של ילדם המבוגר, זאת כנראה משום שהדבר אינו מקובל, ומשום ש"הרי הוא כבר מבוגר, וחי את חייו".

יש מעט מאד חומר קליני ומחקרי בהקשר להשפעת עבודה עם הורים למבוגרים צעירים על מצבם הרגשי של הצעירים. ניתן להניח ששיפור ביכולת ההורים להבין את ילדיהם הבוגרים ולימוד כלים שיאפשרו קשר מחזק וחיובי בין הצעירים ובין הוריהם יהיה בעל השפעה מייטיבה על מצבם הרגשי של ההורים והצעירים כאחד.

 

מחקר במכון 'אופק' על השפעת השתתפות הורים בקבוצה ללימוד מיומנויות מראה הבדלים מובהקים מבחינה סטטיסטית על עמדות ההורים כלפי ילדיהם ועל תחושת היכולת שלהם.

הורים לצעירים המתמודדים עם קשיים בוויסות רגשי

ברור שלכל הנאמר משנה חשיבות כאשר אנו מדברים על מתבגרים ומבוגרים צעירים עם בעיות בוויסות רגשי.

הורים צריכים להתמודד עם התפרצויות זעם, שימוש בסמים ואלכוהול, התנהגות אובדנית ופגיעה עצמית, חוסר התמדה בלימודים או עבודה, תנודות חדות במצב הרוח, הפרעות אכילה, סירוב לטיפול או הפסקת טיפולים פסיכולוגים בטרם עת, טיפולים שהם אלה שמממנים לעיתים קרובות.

קיימים חסרים בנגישות וידע לגבי אבחון וטיפול בהפרעות בוויסות רגשי בכלל ובהפרעת אישיות גבולית בפרט.

הבעיה קשה שבעתיים לגבי המשפחות של צעירים אלה. רבים אינם חושבים שילדיהם סובלים מבעיה אלא שהם עצלנים, מפונקים, מניפולטיביים וכד' ולכן פעמים רבות יש מתח בין בני משפחה שונים לגבי הצורך בחיפוש עזרה מקצועית.

רבים חווים ביקורת נוקבת על הדרך בה הם מתייחסים לצעירות הבלתי מווסתות במשפחה, כך שאפילו תמיכה בתוך המשפחה אינה דבר מובן מאליו. רבים מההורים חוו את אנשי המקצוע ביקורתיים ומאשימים אותם בבעיות של ילדיהם.

בני משפחה של צעירים לא מווסתים מדווחים על רמות גבוהות של דיכאון, מועקה, אבל ומתח רב ביחסים עם ילדיהם. ההורים גם כועסים על עצמם, מרגישים אשמה ובושה ומאשימים זה את זו בתרומה גנטית, בפינוק יתר, הזנחה וכד'.

נמצא שהקשרים המשפחתיים עם הצעירים הלא מווסתים הם בעלי השפעה משמעותית על התפקוד הכללי של צעירים אלה.

 DBT בעבודה עם הורים 

מיומנויות DBT יחד עם מוטיבים טיפוליים עיקריים ב- DBT יכולים להוות בסיס לעבודה מעשית ויעילה עם הורים לצעירים הסובלים מחוסר ויסות, הפרעות אישיות מורכבות, שימוש בסמים, הפרעות אכילה, וגם הורים לצעירים נורמטיביים.

במכון אופק פיתחנו מודל שמתבסס על שפת ה-DBT וכולל גם אלמנטים של הורות קשובה (Kabat-Zinn).

לצורך הורות יעילה נחוצים גם מודעות עצמית וגם מיומנויות יעילות להתנהלות עם הילדים.

מה כולל מודל ההורות הדיאלקטית

מודל זה תורגם לפרוטוקול בו משתמשים בקבוצות ההורים לצעירים שמתנהלות במכון אופק, וכן, בהדרכת הורים פרטנית.

קיימת אפשרות להשתתף בקבוצת הורים גם אם הצעיר אינו מטופל כלל או שאינו מטופל במכון!

ספריית מידע עבור הורים

bottom of page