דנה ספקטור
מנהלת מקצועית של מכון אופק. עובדת סוציאלית
התחלתי את דרכי המקצועית ב- 1990 כעובדת סוציאלית צעירה במרפאת ילדים ונוער ובהמשך במחלקה לגיל הרך של בי"ח גהה. שנות עבודתי הראשונות כללו בעיקר טיפול בילדים ונוער והדרכת הורים, הרבה סביב הפרעות קשב, ליקויי למידה וקשיים בוויסות רגשי. במהלך השנים, לקחתי חלק בכתיבת הספר "לחיות עם הפרעת קשב וריכוז – ADHD" (מנור וטיאנו, 2000), הצטרפתי להקמתו של "קו להורה" – קו ייעוץ טלפוני חינם להורים בגיל הרך של השירות הפסיכולוגי של אונ' ת"א, במסגרתו הדרכתי, וכתבתי טור במוסף בריאות של ידיעות אחרונות תחת הכותרת "ילד אסור ילד מותר".
במקביל גם המשכתי ללמוד – בי"ס לפסיכותרפיה, EMDR, PE, מנטליזציה ועוד.
את ד"ר יפעת כהן הכרתי כשעבדנו יחד במרפאת ילדים ונוער בגהה. שנים לאחר מכן, כשהרגשתי חוסר אונים ביכולתי לעזור למטופלים מסוימים, חיפשתי את הדרכתה. יפעת חזרה אז מארה"ב כשבאמתחתה גישה חדשה, ואני הרגשתי שלגישה זו יכולות להיות התשובות שאני מחפשת.
ב-2007 למדתי אצל ד"ר יפעת כהן את הקורס התיאורטי של מכון אופק לטיפול DBT. מאז אני לומדת, מלמדת, מדריכה ומטפלת בגישה זו, שמאפשרת לי לתת ביטוי מלא למי שאני; גישה שנותנת מענה לצורך שלי בארגון, בהירות והתמקדות פרקטית במה שיעיל, לצד יצירתיות, גמישות והיכולת לעבוד בגובה העיניים, באופן מכבד ואנושי, מתוך הבנה של הבעיות ועם כלים לפתרונן.
הגעתי ל-DBT ממקום של חיפוש, בעקבות תחושה מקצועית חסרה. נשארתי כי מצאתי ב-DBT תשובות, מצאתי שפה שמשתלבת היטב עם הערכים שלי הן כאדם והן כאשת מקצוע. נשארתי כי זה עובד לי – בחדר הטיפולים ומחוצה לו.
אני מרצה, מלמדת ומדריכה בגישת DBT אנשי מקצוע מתחום הטיפול והחינוך במטרה להטמיע את הגישה החשובה הזו. לאורך השנים ד"ר יפעת כהן ואני השקענו מחשבה רבה לגבי הדרך המתאימה להפיץ את הגישה ולהכשיר בה, כך שכמה שיותר מטופלים יזכו לטיפול לו הם זקוקים. מדובר בגישה הומנית, יעילה ומבוססת ראיות, ומבחינתנו היא יכולה לתרום לכל מטפל ולהתאים לרוב המטופלים. קראנו מחקרים שנעשו בעולם, ראיינו אנשי מקצוע וקולגות בכירים בארץ ומצאנו שהמרכיב הראשון והבסיסי שנדרש לקיומו של צוות DBT הוא איש מקצוע שהוא 'משוגע לדבר' – מסור, נחוש, משוכנע ומוכן להתאמץ ולהשקיע לאורך זמן, מחוץ ומעבר למקובל כ'שעות עבודה'.
ד"ר יפעת כהן היא הדוגמה החיה למנהיגה כזו – במשך 16 שנים דאגה לכך שה-DBT יוכר, יובן, ידובר וילמד בארץ. הודות לה הוקם מכון אופק, שבמהלך השנים גדל והתרחב, ומהווה היום בית מקצועי עבור מטפלי DBT.
באוקטובר 2022 ד"ר כהן העבירה לי את שרביט ניהול המכון. אני בהחלט עונה לקריטריונים של 'משוגעת לדבר'. אני מסורה לגישת ה-DBT, יודעת שיש פה משהו מיוחד ומחויבת כל כולי לעניין. לגבי יכולת המנהיגות – ימים יגידו... אני מתחילה את תפקידי ממקום בטוח ויציב – עם צוות מקצועי מסור, נחוש וראוי. צוות שבמידה מסוימת גם הוא 'משוגע' לדבר הזה של טיפול מקצועי, מכבד ויעיל, גם במטופלים שהכי קשה להם ושטרם מצאו את הטיפול המתאים עבורם לבניית החיים ששווה להם לחיות.